skip to Main Content

Waar ligt Nieuw Overdie?

De wijk Nieuw Overdie ligt ten zuiden van Alkmaar nabij de uitvalsweg van de A9.

De randen van het gebied zijn:
Vondelstraat, Ommering, Bestevaerstraat en het park d’Oosterhout.

Geschiedenis

Nieuw Overdie, gewoon een hele leuke wijk

Eind jaren vijftig was er in Nederland een woningtekort en dat gold ook voor Alkmaar. Er werd besloten een nieuwe wijk te bouwen aan de zuidrand van het centrum en zo ontstond wijk Overdie Oost. In 2012 kreeg de wijk de naam Nieuw Overdie.

Vanaf de jaren 50 is de wijk in aantal inwoners gegroeid en is vanzelfsprekend ook de samenstelling van de bewoners in de wijk een stuk diverser geworden. In de beginjaren waren het, naast Nederlanders, voornamelijk mensen uit Turkije die hier in Nederland kwamen werken. Door de jaren heen is de wijk verrijkt met meerdere bewoners uit andere landen. Inmiddels telt Nieuw Overdie ruim 50 nationaliteiten, dit brengt een hoop diversiteit in culturen en houdt de wijk levendig en samenhorig.

De verschillende culturen maakt dat er veel overeenkomsten zijn tussen de bewoners. Samenwerken, samenkomen, respect voor de medemens en een goede communicatie resulteert in het vinden van veel overeenkomsten en daarmee eventuele verschillen te accepteren en te overwinnen. We hebben elkaar nodig en samen staan we immers sterk.

DSCI0260

In wijk Nieuw Overdie wonen mensen uit allerlei windstreken die erin geslaagd zijn op een prettige manier samen met elkaar te leven.

Tot 1 augustus 2012 werd het toenmalige Overdie aangeduid als een ‘achterstandswijk’ en was toe aan een make-over. De overheid en de gemeente hebben daar geld voor beschikbaar gesteld. Overdie was een zogenaamde Vogelaarwijk. Inwoners voelden zich door de extra aandacht toch wel wat ongemakkelijk terwijl ze al jaren met veel plezier in de wijk woonden. Doordat er extra tijd, aandacht en geld geïnvesteerd werd in de wijk was Overdie al snel Vogelaarwijk af, dit mede door de tomeloze inzet van de bewoners in de wijk, iets wat zij nu nog steeds graag doen.

Er zijn straten opgeknapt en woningen gerenoveerd, iets wat een continue proces is om de wijk zo optimaal mogelijk te benutten en er zo welkom mogelijk uit te laten zien. Door alleen al meer aandacht voor groen in de wijk merken wij dat mensen hier graag komen. Een mooi voorbeeld daarvan is het Oosterpark waar ook de kinderboerderij gevestigd is. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren ook veel bewonersinitiatieven gestart om de wijk vriendelijker en leefbaarder te maken en te houden.

Centraal in de wijk ligt nabij het Geert Groteplein het winkelcentrum met verschillende winkels en supermarkten. Aan de Thomas a Kempislaan is een klein winkelcentrum gevestigd. Wijkcentrum “Thuis in Overdie” en het buurthuis “Overdie ontmoet”, gelegen aan de rand van de wijk, hebben een belangrijke functie als ontmoetingsplek voor de bewoners en belangstellenden. Vanuit daar wordt veel georganiseerd voor en door de buurt.

Ook heeft de wijk een aantal basisscholen en een school voor MBO-onderwijs: het Petrus Canisius College. Er zijn twee moskeeën: De Bilal Moskee in de wijk en de Haci Bayram Moskee aan de rand van de wijk.

De wijk Nieuw Overdie ligt aan de zuidkant van Alkmaar nabij de uitvalsweg van de A9 en het verkeersplein Kooimeer. Het AZ-stadion kun je in de wijk zien liggen en tijdens wedstrijden ook horen. De oude stad ligt op 10 minuten fietsen en met de auto rijd je zo de A9 op die aan de wijk grenst. De “grenzen” van de wijk zijn: Vondelstraat, Ommering, Bestevaerstraat en het park d’Oosterhout.

Back To Top